Lessen over reclame

De kracht van het woord

Reclame vergroot niet alleen de naambekendheid van een product, maar werkt ook aan een positief imago voor wat ze aan de man brengt. Slogans werken aan beide. Ze vergroten de bekendheid van het product en proberen het te verbinden met een bepaalde positieve waarde zoals gezelligheid, avontuurlijk leven, seks en romantiek, enz.

Consumenten kopen niet zozeer een product, maar wel het idee dat een product het leven voor hen aangenamer zal maken. Het is aan de reclamejongens om de consument te laten geloven dat de aankoop van product X de klant gelukkig zal maken. Iemand is pas gelukkig als hij of zijn zijn waarden of idealen zal kunnen realiseren. Slogans drukken dan ook vaak waarden uit.

Slogans uit dezelfde periode lijken zelfs vaak sterk op elkaar. Dat komt omdat ze vaak inspelen op dezelfde trendy waarden en idealen in de samenleving. Uit slogans kun je dus ook afleiden welke waarden een rol spelen op een bepaald moment in een samenleving. Zo had je in 2002 bijvoorbeeld clusters van slogans die inspeelden op uniek zijn ("Take a different road" auto Mitsubishi, "A class of its own" auto Rover, "Altijd leuk om anderen jaloers te maken" auto Skoda), prestatiegericht zijn ("En alles wordt mogelijk" warenhuis Carrefour, " Niets houdt je tegen" kleding C&A , "Alles waaraan u denkt is mogelijk" auto Fiat, Klik en alles kan" telefonie Skynet Belgacom, "Met Telenet kan je meer" telefonie Telenet) en sociaal zijn ("Brengt mensen dichterbij" telefonie Proximus, 'Connecting People' telefonie Nokia). Zo valt hier op dat het ideaal van in je eigen kunnen te geloven het meeste verspreid is over verschillende soorten producten. Dat past mooi binnen het hedendaagse vooruitgangsgeloof dat ervan uitgaat dat de mens dankzij zijn eigen technologie alles zal kunnen verwezenlijken wat hij of zij wil. De hype rond Internet heeft dat geloof nog versterkt.

>>> volgende >>>

Last update 26.07.2005

Copyright 2005 All rights reserved: Project X 2002 Koen Van Cauwenberge