Opdracht Seminarie Fotografie: GIMP / Photoshop

 

Voor jullie foto-opdracht met cloning moeten jullie leren werken met software. Een goed gratis alternatief voor Photoshop is de Gimp. In deze les leer je met de Gimp een fotoachtergrond transparent maken en twee foto's mengen met elkaar. Je leert ten slotte ook om silhouetten te maken. Wie zelf met Photoshop kan werken, mag deze opdracht met Photoshop doen. De anderen moeten het gratis programma GIMP gebruiken.

 

1 TRANSPARANTE ACHTERGROND

1.) Download een foto van het internet van je favoriete acteur, actrice of insect. Het is de bedoeling dat je de achtergrond doorzichtig of transparant maakt.

OPGELET: Weet dat enkel GIF-bestanden transparant kunnen zijn en een JPG nooit! Sla dus een afbeelding met een transparante afbeelding altijd op als een GIF en nooit als een JPG!

2.) Open de GIMP. Pas op dat kan even duren!

3.) Schiet niet in paniek als je alle panelen ziet. Blijf ademen!

4.) Open het bestand in de GIMP dat je net downloadde.

5.) Klik in het horizontale menu op LAAG.

6.) Klik vervolgens op TRANSPARANTIE in het dropdownmenu en klik dan
op Alphakanaal toevoegen. Alles wat je nu uitgomt in je afbeelding,
zal transparant worden.

7.) Kijk nu naar het paneel Gereedschapskist. Klik op de roze gom in de Gereedschapskist en gom eens! Wat je weggomt zal veranderen in grijszwarte vierkantjes en dat is de symbolische achtergrond voor transparant.

8.) Je kunt ook nog een gebied selecteren en door op DELETE te drukken, dat hele geselecteerde gebied transparant maken. Probeer eens de volgende mogelijkheden met Tools uit je gereedschapkist:
a.) Klik in de Gereedschapskist op het eerste rechthoekje. Teken dan zo een rechthoekje op je afbeelding en klik op delete. Nu zal er een rechthoek uitgesneden zijn.
b.) Klik in de Gereedschapskist op de eerste ellips. . Teken dan zo een cirkel of ellips op je afbeelding en klik op delete. Nu zal er een cirkelvormige figuur uitgesneden zijn.
c.) Klik in de Gereedschapskist op de lasso (derde symbooltje). Teken dan zo een kromme op je afbeelding. Telkens als je klikt zet je een punt dat verbonden wordt met het vorige punt. Zorg ervoor dat je op het einde in je vertrekpuntrondje klikt zodat de kromme zich sluit. Klik dan op delete en deze selectie zal verdwijnen.

GOUDEN TIP: Als je met de lasso een gebied geselecteerd hebt, kun je de selectie omkeren (inverteren)zodat je de achtergrond kunt deleten. Om een selectie om te keren in een afbeelding, moet je in het horizontale menu eerst op SELECTEREN klikken en vervolgens op INVERTEREN.

d.) Klik in de Gereedschapskist op het toverstafje. Die zal nu alles dat in hetzelfde kleur is en aaneensluit selecteren.
e.) Als je op de vijfde knop klikt in de Gereedschapskist, dan zal die kleur OVERAL in je afbeelding geselecteerd worden (dus dan moeten de gebieden met dezelfde kleur niet aaneensluitend zijn).
Experimenteren en leren is de boodschap!

9.) Sla je afbeelding als GIF op. Sla eerst je foto als werkbestand op (XCF) en kies daarna voor Exporteer als ... (onder Bestand in het horizontale menu) waarbij je gif of png selecteert.

10.) Laat mij het resultaat zien.2. FOTO’S SAMENVOEGEN OF BLENDEN

2.1 Eenvoudige manier

Bij de eenvoudige manier vertrek je van een achtergrondfoto en een foto die je transparant gemaakt hebt (moest je dan wel als gif of png opslaan) met de methode van 1. Transparante achtergrond.

Stap 1: Open de transparante foto en klik met de toverstaf in het deel met de ruitjes (waar de foto transparant is).

Stap 2: Keer de selectie om door in het horizontale menu op Selecteren te klikken en daarna op Inverteren.

Stap 3: Klik in het horizontale menu op Bewerken en daarna op KopiŽren.

Stap 4: Ga nu naar de achtergrondfoto door die te openen in Gimp. Klik in het horizontale menu op Bewerken en daarna op Plakken als ... en ten slotte op  nieuwe laag.

Stap 5: Je kan de nieuwe laag als volgt aanpassen:

    - van plaats verzetten: klik op het kruisje in de Gereedschapskist. Zo kan je de foto oppakken en verplaatsen.

    - van grootte veranderen: klik op Laag in het horizontale menu en daarna op Laag schalen. Pas de hoogte of de breedte aan. Normaal past Gimp de verhoudingen zelf aan.

    - licht veranderen: klik op Kleuren in het horizontale menu en daarna kan je eens experimenteren met Kleurtemperatuur of Belichting of Helderheid / contrast.

    - transparant maken: klik op de gom in de gereedschapskist om verder stukken van de geplakte laag weg te gommmen.

Stap 6: Als je tevreden bent, klik in het horizontale menu op Laag en daarna op Neerwaarts samenvoegen. Doe dat zeker voordat je een volgende foto invoegt.

Stap 7: Sla je foto op: klik op Opslaan XCF ... onder Bestand in het horizontale menu. Klik daarna op Exporteer als ... (kies voor jpg) onder Bestand in het horizontale menu.

TIP: Bij het vermengen van foto's die vanuit hetzelfde camerastandpunt genomen zijn en kort na elkaar, is het niet nodig om zo scherp rondom een persoon uit te knippen en dan kan je ook met de gom (zet die bijvoorbeeld op 25% of 50%) zachtjes de achtergrond wegnemen rondom een figuur.


2.2 Geavanceerde manier

Stap 1: Zoek een foto van een man op het strand, van een dolfijn en van een BV.  Sla deze drie foto’s op. Zorg ervoor dat de foto van de man op het strand minstens even groot is als de andere foto’s.

Stap 2: Open de foto van de man op het strand in Gimp.

Stap 3: Open de foto van de dolfijn en kies in het horizontale menu: Selecteren. Kies vervolgens Alles en klik dan op KopiŽren onder Bewerken.

Stap 4: Ga naar de foto van de man op het strand en klik op Plakken als een nieuwe laag. Sleep de dolfijnfoto totdat de dolfijn in de juiste positie ten opzichte van de man staat.

Stap 5: Ga naar het paneel Lagen, Kanalen, Pen en sleep de kleine foto van de man op het strand helemaal naar onderen ten opzichte van de andere kleine foto's daar.

Stap 6: Klik op de kleine foto van de dolfijn rechts en kies voor Laagmasker toevoegen.

Stap 7: Het paneel “Masker aan de laag toevoegen” zal verschijnen. Klik daarin op Wit (ondoorzichtig).

Stap 8: Als je met een penseel met een zwarte kleur over de foto van de ijsbeer gaat, zal de achtergrond doorzichtig worden.

Stap 9: Als je te veel  hebt weggenomen van de originele tekening, dan kun je dat terugbrengen door met een penseel met een witte kleur over die gebieden te gaan. Op die manier kun je retoucheren. Zet je penseel daarvoor op eventueel een kleinere diameter. Als alles goed staat, klik op Neerwaarts samenvoegen in het menu Laag. Op die manier zal de foto van de dolfijn nu verankerd zijn en een deel zijn van de foto met de man op het strand.

Stap 10: Voeg nu de BV toe op dezelfde manier en laat mij het resultaat zien. Sla je werk op en kies voor Exporteren als ... in het menu Bestand. Selecteer png of jpg of gif als extentie voor de bestandsnaam.
3. SILHOUETTEN MAKEN

1. Download http://www.projectx2002.org/html/tango01.jpg. Maak gebruik van eerdere technieken om het dansende koppel helemaal zwart te maken en de achtergrond wit te maken. Stuur je resultaat door naar koenvancauwenberge AT skynet.be.

2. Download http://www.projectx2002.org/html/kiss01.jpg. Kies twee bij elkaar passende kleuren. De ene kleur moet donker zijn en de andere kleur moet licht zijn. Zet het koppeltje volledig in een donkere kleur en de achtergrond in de lichtere kleur.

 

Laatste update: 11/03/2021