Zelfstudie Gimp

1 Evaluatie van vandaag

(1.) Een afbeelding transparant maken: 10 punten.

(2.) Een kasteel in de wolken zetten: 10 punten.

(3.) Een silhouet maken: 10 punten.

(4.) Een silhouet maken en bijwerken met extra vormen: 20 punten.

TOTAAL: 50 punten

 

2 GIMP-Opdracht

2.1 TRANSPARANTE ACHTERGROND

Wie zelf met Photoshop kan werken, mag deze opdracht met Photoshop doen. De anderen moeten het gratis programma GIMP gebruiken.
1.) Download een foto van het internet van je favoriete acteur, actrice of insect. Het is de bedoeling dat je de achtergrond doorzichtig of transparant maakt.

OPGELET: Weet dat enkel GIF-bestanden transparant kunnen zijn en een JPG nooit! Sla dus een afbeelding met een transparante afbeelding altijd op als een GIF en nooit als een JPG!

2.) Open de GIMP. Pas op dat kan even duren!

3.) Schiet niet in paniek als je alle panelen ziet. Blijf ademen!

4.) Open het bestand in de GIMP dat je net downloadde.

5.) Klik in het horizontale menu op LAAG.

6.) Klik vervolgens op TRANSPARANTIE in het dropdownmenu en klik dan
op Alphakanaal toevoegen. Alles wat je nu uitgomt in je afbeelding,
zal transparant worden.

7.) Kijk nu naar het paneel Gereedschapskist. Klik op de roze gom in de Gereedschapskist en gom eens! Wat je weggomt zal veranderen in grijszwarte vierkantjes en dat is de symbolische achtergrond voor transparant.

8.) Je kunt ook nog een gebied selecteren en door op DELETE te drukken, dat hele geselecteerde gebied transparant maken. Probeer eens de volgende mogelijkheden met Tools uit je gereedschapkist:
a.) Klik in de Gereedschapskist op het eerste rechthoekje. Teken dan zo een rechthoekje op je afbeelding en klik op delete. Nu zal er een rechthoek uitgesneden zijn.
b.) Klik in de Gereedschapskist op de eerste ellips. . Teken dan zo een cirkel of ellips op je afbeelding en klik op delete. Nu zal er een cirkelvormige figuur uitgesneden zijn.
c.) Klik in de Gereedschapskist op de lasso (derde symbooltje). Teken dan zo een kromme op je afbeelding. Telkens als je klikt zet je een punt dat verbonden wordt met het vorige punt. Zorg ervoor dat je op het einde in je vertrekpuntrondje klikt zodat de kromme zich sluit. Klik dan op delete en deze selectie zal verdwijnen.

GOUDEN TIP: Als je met de lasso een gebied geselecteerd hebt, kun je de selectie omkeren (inverteren)zodat je de achtergrond kunt deleten. Om een selectie om te keren in een afbeelding, moet je in het horizontale menu eerst op SELECTEREN klikken en vervolgens op INVERTEREN.

d.) Klik in de Gereedschapskist op het toverstafje. Die zal nu alles dat in hetzelfde kleur is en aaneensluit selecteren.
e.) Als je op de vijfde knop klikt in de Gereedschapskist, dan zal die kleur OVERAL in je afbeelding geselecteerd worden (dus dan moeten de gebieden met dezelfde kleur niet aaneensluitend zijn).
Experimenteren en leren is de boodschap!

9.) Sla je afbeelding als GIF op.

10.) Zet je GIF op een webpagina die een zwarte achtergrond heeft en laat mij het resultaat zien.

 

2.2 FOTO’S SAMENVOEGEN

Je moet ten slotte een afbeelding maken van een kasteel dat in de wolken zweeft. Zoek hiervoor eerst foto’s van een mooi kasteel en nog mooiere wolken op het internet. Volg daarna deze handleiding http://www.projectx2002.org/html/gimp02.html om je twee foto’s te mengen. Laat het resultaat aan mij zien. Hoe mooier en naadlozer de vermenging, hoe hoger je punten zullen zijn.

 

2.3 SILHOUETTEN MAKEN

1. Download http://www.projectx2002.org/beeld/sil01.jpg. Maak gebruik van eerdere technieken om het meisje met de gitaar helemaal zwart te maken en de achtergrond wit te maken. Stuur je resultaat door naar koenvancauwenberge@skynet.be.

2. Download http://www.projectx2002.org/beeld/sil02.jpg. Kies twee bij elkaar passende kleuren. Zet het meisje volledig in de dondere kleur en de achtergrond in de lichtere kleur.

Nu moet je deze afbeelding nog nabewerken:
- Laat de hand en de jongen verdwijnen die de gitaar in de lucht hield.
- Geef haar mooiere en grotere vleugels! De beste techniek hiervoor is om op het internet vleugels te zoeken en die toe te voegen aan deze afbeelding.
- Geef haar een halo in de donkere kleur die je koos. Stuur je resultaat door naar koenvancauwenberge AT skynet.be.

 


Last update 12/10/2017